Девет позитивни влијанија од возењето велосипед

  1. Те прави среќен

Возењето велосипед само по себе носи предизвици од типот на извозени километри, искачена висинска разлика итн. Остварувањето на сите тие предизвици предизвикува лачење на хормонот за среќа (серотонин) и тоа нѐ прави среќни.

2. Можеш да престанеш да одиш во фитнес-центар

Ако знаеме дека месечната членарина во фитнес-центрите се движи околу 1.500 денари, тоа значи дека со возењето велосипед, годишно може да се заштедат дополнителни 18.000 денари.

3. Можеш со себе да понесеш книга

Рекреативното возење велосипед значи дека со себе можете да понесете некоја добра книга и да читате во природа на некое мирно место. Со тоа можете да ги зголемите познавањата на одредена тема.

4. Нема да имаш проблем со паркинг

Возењето велосипед во град значи дека нема да имате проблем да најдете паркинг-место и истото да го плаќате, тоа значи дека ќе се оствари дополнителна финансиска заштеда.

5. Го смирува стресот

Без разлика колку се трудите да бидете среќни во животот, стресот може да биде огромен проблем.

Всушност стресот во раната младост може да има доживотни здравствени последици, но велосипедот е одлично решение за овој проблем. Ако сте велосипедист, тогаш сигурно знаете колку возењето велосипед го намалува стресот и колку релаксира.

6. Го штити срцето

Знаеме дека срцето е моторот на нашето тело, а возењето велосипед го прави посилно и поздраво, а со тоа се намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Возењето велосипед може да го продолжи животниот век, ако возите редовно. Неколку возења неделно, можат да го намалат крвниот притисок и да ве направат да се чувствувате енергично и расположено.

7. Заштедувате пари за гориво

Дали знаете дека доколку секој ден одите на работа со велосипед или во просек возите 100 километри неделно, за еден месец може да заштедите од 2.000 до 3.000 денари за гориво.

8. Земјата ти е благодарна кога возиш велосипед

Во последната декада сите сме сведоци на енормното загадување на воздухот. Од тој аспект, возењето велосипед дава значаен придонес за да се намали загадувањето на воздухот.

9. Не се плаќа регистрација

Дали знаете дека доколку возите велосипед во просек за 5 години може да заштедите до 1.000 евра со самото тоа што нема да плаќате регистрација, а тоа значително ќе ја подобри вашата финансиска кондиција.

Веруваме дека ги знаете сите овие факти! Возете велосипед и заштедените средства постепено вложувајте ги во Доброволниот пензиски фонд Сава пензија плус.

Проверете на калкулаторот за индивидуално штедење во Доброволен пензиски фонд Сава пензија плус, колку заштеда за пензија можете да имате доколку месечно вложувате 1.500 денари или одберете Ваш износ. https://www.sava-penzisko.mk/mk-mk/calculator/voluntary-legal-entity-plan/.